Het programma van de Dag van het Fantastische Boek is haast helemaal compleet. Hieronder lichten we je het een en ander toe. Tickets voor de Dag van het Fantastische Boek koop je hier!

Ons middagprogramma start om 14.00 u. en bestaat uit panels, workshops, interviews, speeches, voordrachten, speeddates (met uitgevers en de Schrijfarts), een literaire talkshow, een quiz en een filmprogramma.
Het avondprogramma bestaat uit een buffet voor genodigden en geïnteresseerden (18-20 uur) en de uitreiking van drie prijzen vanaf 20.00 u: de Ready to Read Science Fiction & Fantasy Award, de Harland Award Romanprijs en de Harland Award Verhalenwedstrijd. Na afloop is er een gezellige afterparty.

Aarzel niet? Koop nu je tickets!

Panels

Sciencefiction & Fantasy in de jeugdliteratuur

Mariska Reniers, studente van de masteropleing jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en onderzoeksstagiaire van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, gaat in gesprek gaan met Bianca Mastenbroek, Christien Boomsma en Tais Teng: drie kinderboekenauteurs van eigen bodem. Bianca Mastenbroek is bekend van onder andere Geheugenstrijd en De gehoornden. Christien Boomsma is de auteur van onder andere De verhalenheks en Vuurdoop en Tais Teng kennen we onder meer van Gestolen Zielen en De jongen van Smaragd en zijn rol in het Griezelgenootschap .

Het panel gaat over het schrijven van verbeeldingsliteratuur voor de jeugd. Waarom hebben de auteurs juist voor deze doelgroep gekozen en welke rol speelt fantasy in hun boeken? Wat is de relatie tussen jeugdliteratuur en verbeeldingsliteratuur? Heb je zelf vragen, stel die dan gerust.

Ontmoet de Hebban Club van 10

Boekencommunity Hebban.nl heeft een bijzonder actieve en enthousiaste groep lezers verzameld in de SFF Club van 10. Deze tien lezers verzorgen een eigen spot (een miniwebsite binnen Hebban.nl), waar ze wekelijks meerdere artikelen, interviews, boekbesprekingen e.d. delen. Ontmoet een aantal van hen tijdens de Dag en praat mee over de fantastische genres, hun plannen en wat jij kunt bijdragen!

De Harland Awards winnen en dan?

De Harland Awards Verhalenwedstrijd (en zijn voorgangers) is al decennialang de grootste en bekendste competitie voor verbeeldingsliteratuur. Wat voor effect heeft het winnen van een verhalenwedstrijd (behalve een leuk geldbedrag en eeuwige roem)? Boukje Balder, Isolde Sanders, Kelly van der Laan en Erik Heiser worden ondervraagd door Floris Kleijne, organisator van de HAV in 2013 en 2016.

Weet je genoeg? Hier kan je jouw ticket kopen.

Filmprogramma: van Boek naar Film.

In samenwerking met Imagine Film Festival. Namen worden nog bekend gemaakt, houd de website in de gaten!

Een bekende scenarist bespreekt vertalen van boek naar film

Phil van Tongeren van Imagine Filmfestival bevraagt een scenarist over zijn werkwijze. Welke elementen van de roman konden wel en niet worden gehandhaafd? En wat gebeurde er in de daaropvolgende vertaalslag, die van scenario naar verfilming?

Een filmkenner bespreekt aan de hand van fragmenten de vele manieren van verfilmen

Soms is er een een-op-eenrelatie tussen een boek/verhaal en zijn verfilming. In andere gevallen wijken scenarist en/of regisseur juist af van de oorspronkelijke tekst. Aan de hand van een aantal voorbeelden aan de hand van de geschreven tekst en het uiteindelijke filmische resultaat worden die verschillende benaderingen aanschouwelijk gemaakt.

Literaire talkshow (i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam)
In de stijl van ‘De wereld draait door’ presenteren Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner (beiden van Monnik, Studio voor Futures & Fiction) een talkshow met interessante gasten op het gebied van sciencefiction, toekomstdenken en futurologie. Met o.a. Brigitte van der Sande, organisator van het Other Futures festival (over niet-westerse SF, februari 2018) en de auteurs van de Sciencefiction schrijfworkshops van de SLAA.


Workshops

Van verhaal tot filmscenario

Een docent scenarioschrijven geeft een workshop waarin tips en trucs gegeven worden om van een fantastisch verhaal tot een realiseerbaar filmscenario te komen. De inschrijving start binnenkort

Het monster in jezelf (Horror schrijven)

Aan de hand van een intiem relaas vertelt de gekwelde auteur Tom Thys over zijn donkere kant. Maak jezelf niets wijs: ook jij hebt een donkere kant. Wil je weten hoe je die kan ontdekken en vervolgens kan gebruiken als inspiratie voor duistere verhalen? Mis deze workshop dan niet. Durf jij op zoek te gaan naar het monster in jezelf? Schrijf je nu al in via de website van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre.

Wereldbouw: Het land achter de horizon

Auteur Tais Teng (van jeugdboeken tot horror en van fantasy tot cyberpunk) geeft een workshop hoe je je eigen bedachte wereld vorm kunt geven, kunt ontdekken, uitbreiden, toetsen aan de werkelijkheid en vooral hoe je haar zo geloofwaardig én mooi mogelijk maakt. De inschrijving start binnenkort.

Quiz

Voor de echte liefhebbers van de fantastische genres: meet je met andere kenners en geeks in een flitsende Sciencefiction/ Fantasy/ Horror-Quiz! Ga met jouw team de strijd aan voor eeuwige roem en red het universum. De inschrijving start binnenkort.

Deelname aan de workshops is gratis, maar je hebt wel een ticket voor de Dag van het Fantastische Boek nodig.

Interviews en speeches

De shortlisters van de Harland Awards Romanprijs

Natalie Koch, Kevin Valgaeren, Corina Onderstijn en Lena Miller worden door bestuurslid Yarrid Dhooghe geïnterviewd over hun boek, hun schrijversbestaan en hun verwachtingen voor de uitreiking.

Zes auteurs experimenteren met sciencefiction (i.s.m. SLAA en Monnik)

Tijdens de schrijfworkshops De Geschiedenis van Morgen werd door zes schrijvers geschiedenis, of eigenlijk toekomst geschreven.

Samen met Monnik, Studio voor Futures & Fiction, organiseerde SLAA in februari een week lang sciencefictionschrijfworkshops. Er is hard gewerkt aan worldbuilding, verder kijken en toekomstdenken. We hebben introducties gehad tot de futurologie en het speculatieve genre. De workshops werden gegeven door Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Andrea Wiegman, Auke Hulst en Monnik. Op 8 april laten Daan Doesborgh, Renée van Marissing, Said El Haji, Maurits de Bruijn en Anoek Nuyens en Wytske Versteeg de resultaten van de schrijfworkshops horen in een wervelende voordrachtsreeks.

Vraag het de Harland Awards organisatie

De organisatie van de Harland Awards Verhalenwedstrijd wordt elk jaar weer met veel vragen bestookt over de manier van jureren, het selecteren van juryleden en het verloop van de wedstrijd. Nu is er voor het eerst de gelegenheid om live de organisatie aan de tand te voelen!

Speeddates

Schrijfarts van Schrijversacademie

Schrijfkramp? Structuurproblemen? De Schrijfarts van de Schrijversacademie is er voor al je schrijfkwalen. Lever van tevoren een tekst in van max. 1.000 woorden via schrijfarts@schrijversacademie.nl en geef aan wat je probleem of vraag is. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek op 8 april 2017 in het Compagnietheater Amsterdam behandelt de Schrijfarts jouw schrijfprobleem.

Zijn de laatste twijfels weggenomen? Koop dan hier je ticket.

De prijsuitreiking

De Ready to Read Science Fiction & Fantasy Award

Deze publieksprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Uit de bestverkopende Engelstalige boeken van 2016 is nu een shortlist van vijf geselecteerd. Er kan nog gestemd worden via Hebban op Fools Quest, Rebel of the Sands, Glass Sword, A court of mist and fury of A torch against the Night.

De Harland Awards Verhalenwedstrijd.

Al voor de 39ste keer zal hij worden uitgereikt: de Harland Awards voor verhalen. Met 135 inzendingen viel er weer heel wat te jureren jaar. Zenuwen gieren door de fantastische community in Nederland. Wie gaat er dit jaar met de felbegeerde bokaal lopen? Wie is de snelste stijger? Wie is de beste debutant? Zorg dat je er bij bent en hoor het als eerste!

De Harland Awards Romanprijs

Deze relatieve nieuwkomer is de bekroning voor het beste van het beste op Fantastisch gebied in Nederland. 47 romans zijn er ingezonden en gejureerd, 5 dingen naar de titel! Wordt het ‘Vind ik Leuk’, ‘Seance’, ‘En ik herinner me Titus Broederland’, ‘Vanbinnen en vanbuiten’ of  toch ‘De stad van de alchemist’?

En tot slot:

Na al dit literaire geweld is er gelegenheid tot gezellig na-borrelen in de prachtige bar van het Compagnietheater, met muzikale omlijsting.

De Dag wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Imagine Film Festival. Ook de locatie is nieuw: het prachtige Compagnietheateraan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Tickets koop je hier!