Het programma van de Dag van het Fantastische Boek is compleet. Hieronder lichten we je het een en ander toe. Tickets voor de Dag van het Fantastische Boek koop je hier!

Ons middagprogramma start om 14.00 u. en bestaat uit panels, workshops, interviews, speeches, voordrachten, speeddates (met uitgevers en de Schrijfarts), een literaire talkshow, een quiz en een filmprogramma.
Het avondprogramma bestaat uit een buffet voor genodigden en geïnteresseerden (18-20 uur) en de uitreiking van drie prijzen vanaf 20.00 u: de Ready to Read Science Fiction & Fantasy Award, de Harland Award Romanprijs en de Harland Award Verhalenwedstrijd. Na afloop is er een gezellige afterparty.

Aarzel niet? Koop nu je tickets!

Succes in het buitenland? – Keynote: Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis

Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis zijn twee Nederlandse schrijvers die het ver schoppen in de internationale literaire scène. Over hun succes in de verbeeldingsliteratuur en hoe ze dat bereikt hebben, komen ze getuigen tijdens de Dag van het Fantastische Boek!

Panels

Sciencefiction & Fantasy in de jeugdliteratuur

Mariska Reniers, studente van de masteropleing jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en onderzoeksstagiaire van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, gaat in gesprek gaan met Bianca Mastenbroek, Christien Boomsma en Tais Teng: drie kinderboekenauteurs van eigen bodem. Bianca Mastenbroek is bekend van onder andere Geheugenstrijd en De gehoornden. Christien Boomsma is de auteur van onder andere De verhalenheks en Vuurdoop en Tais Teng kennen we onder meer van Gestolen Zielen en De jongen van Smaragd en zijn rol in het Griezelgenootschap .

Het panel gaat over het schrijven van verbeeldingsliteratuur voor de jeugd. Waarom hebben de auteurs juist voor deze doelgroep gekozen en welke rol speelt fantasy in hun boeken? Wat is de relatie tussen jeugdliteratuur en verbeeldingsliteratuur? Heb je zelf vragen, stel die dan gerust.

Ontmoet de Hebban Club van 10

Boekencommunity Hebban.nl heeft een bijzonder actieve en enthousiaste groep lezers verzameld in de SFF Club van 10. Deze tien lezers verzorgen een eigen spot (een miniwebsite binnen Hebban.nl), waar ze wekelijks meerdere artikelen, interviews, boekbesprekingen e.d. delen. Ontmoet een aantal van hen tijdens de Dag en praat mee over de fantastische genres, hun plannen en wat jij kunt bijdragen!

De Harland Awards winnen en dan?

De Harland Awards Verhalenwedstrijd (en zijn voorgangers) is al decennialang de grootste en bekendste competitie voor verbeeldingsliteratuur. Wat voor effect heeft het winnen van een verhalenwedstrijd (behalve een leuk geldbedrag en eeuwige roem)? Boukje Balder, Isolde Sanders, Kelly van der Laan en Erik Heiser worden ondervraagd door Floris Kleijne, organisator van de HAV in 2013 en 2016.

Weet je genoeg? Hier kan je jouw ticket kopen.

Filmprogramma: van Boek naar Film.

In samenwerking met Imagine Film Festival. Namen worden nog bekend gemaakt, houd de website in de gaten!

Selectie kortfilms

Tijdens de Dag van het Fantastische Boek presenteert het Imagine Film Festival een exclusieve vooruitblik op zijn fantastic shorts-programma. Met vier korte films die elk op hun eigen manier een verhaal vertellen, waarin de band tussen geliefden of verwanten centraal staat. Verhalen over loslaten of juist niet kunnen loslaten, die door de fantastische setting niet alleen het gevoel maar ook de verbeelding van de kijker aanspreken.

Vigor
Regie: Philip Besamusca
Nederland 2016 | 15m

Dénominateur commun
Regie: Quentin Lecocq
Frankrijk 2016 | 7m

Hilde
Regie: Felix Knoche
Duitsland, Oostenrijk 2016 | 20m

Nimmer
Regie: Lieven Vanhove
België 2016 | 16m

Workshop scenarioschrijven

Chris Mitchell, foto door Johan Bergmark

Chris Mitchell (schrijver/ regisseur van de horrorfilm De Poel) geeft een korte inleiding over het schrijven van scenario’s. Maar hij wil vooral snel aan het werk Met de deelnemers gaat hij een lijst van regels samen te stellen over hoe je een goede boekverfilming kunt maken.  Zelf ontdekken is beter dan aangereikt krijgen, tenslotte. Er wordt gewerkt aan de hand van voorbeelden en prangende vragen.

Is de tekst heilig of mag je ermee aan de loop gaan?  Is een korte verhaal beter te verfilmen dan een epos?  Kan een goede film ook een slechte boekverfilming zijn en vice versa?

Deelnemers wordt gevraagd om zich voor te bereiden door hun favoriete en minst favoriete genre boekverfilmingen te bedenken en de redenen waarom zij denken dat die films werken of niet werken.

 

Luuk vs Luuk
In Luuk vs Luuk gaan Luuk van Huët en Luuk Imhann op Cine.nl in debat over actuele arthouse, cultfilms, blockbusters en klassiekers. In het kader van de Dag van het Fantastische Boek en het Imagine Film Festival duiken ze op 8 april in de wereld van de fantastische boekverfilming: van de rustieke Shire in Lord of the Rings tot de dystopische metropolis in Blade Runner met een omweg door de Schotse Hooglanden in Under the Skin voeren deze filmfreaks je mee van pagina naar het witte doek.

 

De Geschiedenis van Morgen Literaire talkshow (i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en stichting Monnik)

Tijdens de Dag van het Fantastische Boek zullen vijf deelnemers van de schrijfworkshop “De Geschiedenis van Morgen” hun verhalen voordragen. Daan Doesborgh, Renée van Marissing, Said El Haji, Maurits de Bruijn en Anoek Nuyens volgden afgelopen februari enkele workshops gegeven door Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Andrea Wiegman, Auke Hulst en Monnik. Niet alleen leerden ze een wereld bouwen, maar ze kregen ook een initiatie in het toekomstdenken. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek, een initiatief van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, onthullen deze vijf deelnemers hun blik op de toekomst. Is die rooskeurig of niet?

Een heuse talkshow steken Monnik en SLAA in elkaar voor de Dag van het Fantastische Boek. Schrijvers Maurits de Bruijn en Wytske Versteeg gaan samen met Brigitte van der Sande (Other Futures), Anoek Nuyens (De Correspondent), Chris Fruneaux (Monnik), Klasien van de Zandschulp (Lava Lab) en Anne Hoedjes in debat over sciencefiction, toekomstdenken en futurologie.


Workshops

Van verhaal tot filmscenario

Een docent scenarioschrijven geeft een workshop waarin tips en trucs gegeven worden om van een fantastisch verhaal tot een realiseerbaar filmscenario te komen.

Het monster in jezelf (Horror schrijven) – VOLZET!

Aan de hand van een intiem relaas vertelt de gekwelde auteur Tom Thys over zijn donkere kant. Maak jezelf niets wijs: ook jij hebt een donkere kant. Wil je weten hoe je die kan ontdekken en vervolgens kan gebruiken als inspiratie voor duistere verhalen? Mis deze workshop dan niet. Durf jij op zoek te gaan naar het monster in jezelf? Schrijf je nu al in via de website van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre.

Wereldbouw: Het land achter de horizon – VOLZET!

Auteur Tais Teng (van jeugdboeken tot horror en van fantasy tot cyberpunk) geeft een workshop hoe je je eigen bedachte wereld vorm kunt geven, kunt ontdekken, uitbreiden, toetsen aan de werkelijkheid en vooral hoe je haar zo geloofwaardig én mooi mogelijk maakt.

Quiz

Voor de echte liefhebbers van de fantastische genres: meet je met andere kenners en geeks in een flitsende Sciencefiction/ Fantasy/ Horror-Quiz! Ga met jouw team de strijd aan voor eeuwige roem en red het universum. Kom gewoon op het aangegeven uur naar de foyer en wie weet ga jij aan de haal met de hoofdprijs!

Deelname aan de workshops is gratis, maar je hebt wel een ticket voor de Dag van het Fantastische Boek nodig.

Interviews en speeches

De shortlisters van de Harland Awards Romanprijs

Natalie Koch, Kevin Valgaeren, Corina Onderstijn en Lena Miller worden door bestuurslid Yarrid Dhooghe geïnterviewd over hun boek, hun schrijversbestaan en hun verwachtingen voor de uitreiking.

Zes auteurs experimenteren met sciencefiction (i.s.m. SLAA en Monnik)

Tijdens de schrijfworkshops De Geschiedenis van Morgen werd door zes schrijvers geschiedenis, of eigenlijk toekomst geschreven.

Samen met Monnik, Studio voor Futures & Fiction, organiseerde SLAA in februari een week lang sciencefictionschrijfworkshops. Er is hard gewerkt aan worldbuilding, verder kijken en toekomstdenken. We hebben introducties gehad tot de futurologie en het speculatieve genre. De workshops werden gegeven door Etienne Augé, Martijn Lindeboom, Andrea Wiegman, Auke Hulst en Monnik. Op 8 april laten Daan Doesborgh, Renée van Marissing, Said El Haji, Maurits de Bruijn en Anoek Nuyens en Wytske Versteeg de resultaten van de schrijfworkshops horen in een wervelende voordrachtsreeks.

Vraag het de Harland Awards organisatie

De organisatie van de Harland Awards Verhalenwedstrijd wordt elk jaar weer met veel vragen bestookt over de manier van jureren, het selecteren van juryleden en het verloop van de wedstrijd. Nu is er voor het eerst de gelegenheid om live de organisatie aan de tand te voelen!

Speeddates

Schrijfarts van Schrijversacademie

Schrijfkramp? Structuurproblemen? De Schrijfarts van de Schrijversacademie is er voor al je schrijfkwalen. Lever van tevoren een tekst in van max. 1.000 woorden via schrijfarts@schrijversacademie.nl en geef aan wat je probleem of vraag is. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek op 8 april 2017 in het Compagnietheater Amsterdam behandelt de Schrijfarts jouw schrijfprobleem.

Zijn de laatste twijfels weggenomen? Koop dan hier je ticket.

De prijsuitreiking

De Ready to Read Science Fiction & Fantasy Award

Deze publieksprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Uit de bestverkopende Engelstalige boeken van 2016 is nu een shortlist van vijf geselecteerd. Er kan nog gestemd worden via Hebban op Fools Quest, Rebel of the Sands, Glass Sword, A court of mist and fury of A torch against the Night.

De Harland Awards Verhalenwedstrijd.

Al voor de 39ste keer zal hij worden uitgereikt: de Harland Awards voor verhalen. Met 135 inzendingen viel er weer heel wat te jureren jaar. Zenuwen gieren door de fantastische community in Nederland. Wie gaat er dit jaar met de felbegeerde bokaal lopen? Wie is de snelste stijger? Wie is de beste debutant? Zorg dat je er bij bent en hoor het als eerste!

De Harland Awards Romanprijs

Deze relatieve nieuwkomer is de bekroning voor het beste van het beste op Fantastisch gebied in Nederland. 47 romans zijn er ingezonden en gejureerd, 5 dingen naar de titel! Wordt het ‘Vind ik Leuk’, ‘Seance’, ‘En ik herinner me Titus Broederland’, ‘Vanbinnen en vanbuiten’ of  toch ‘De stad van de alchemist’?

En tot slot:

Na al dit literaire geweld is er gelegenheid tot gezellig na-borrelen in de prachtige bar van het Compagnietheater, met muzikale omlijsting door de coverband IVY!

De Dag wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Imagine Film Festival. Ook de locatie is nieuw: het prachtige Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Tickets koop je hier!