De Harland Schrijfopleidingen

Ben je schrijver binnen het fantastische genre of wil je dat worden? Wil je je basiskennis vergroten, inspiratie opdoen, je schrijfwerk meten met dat van andere schrijvers of bepaalde technieken beter leren beheersen? De Harland Schrijfopleidingen bieden je de ideale ontwikkelmogelijkheid voor je schrijverschap.

Schrijversacademie (vierkant)Opleiding Fantasy en sciencefiction schrijven (Schrijversacademie)
De Stichting ter bevordering van het fantastische genre biedt, in samenwerking met de Schrijversacademie, de basisopleiding “Fantasy en sciencefiction schrijven” aan. Deze pittige opleiding biedt in achttien maanden een complete training, van de basisvaardigheden tot het vinden van je eigen schrijfstijl en van achtergronden bij de fantastische genres, tot het tot leven brengen van je eigen sciencefiction- of fantasyverhaal. De studiebelasting bedraagt zo’n tien uur per week en er zijn veertien bijeenkomsten, waarin eerst de basis en daarna de specialisatie worden gegeven.

Fantasy en sciencefiction schrijven: de basis
Tijdens de opleiding werk je aan een eigen product: een kort verhaal of roman. Je werkt ernaar toe om aan het eind van de opleiding een kort verhaal, meerdere hoofdstukken of ruwe versie van jouw boek gereed te hebben. De vier inleidende modules zijn gericht op de fundamenten van het schrijven. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl en het vormgeven van het verhaal, realistische dialogen en karakters van vlees en bloed. Ook leer je hoe je het schrijven van een verhaal of roman structureert en stapsgewijs ten uitvoer brengt.

Fantasy en sciencefiction schrijven: specialisatiefase

De kennis die je opdoet in de basismodules pas je in de eerste twee modules van het specialisatietraject toe op het schrijven van jouw fantasy- of sciencefictionboek of verhaal. In deze eerste specialisatiemodule onderzoek je de verschillende subgenres van de fantastiek, oefen je met wereldbouw en het creëren van fantastische personages en je brengt in kaart waar je je bevindt in het schrijfproces en in je ontwikkeling. In de tweede specialisatiemodule werk je die opzet voor je boek of je verhaal verder uit. Langzaam maar zeker krijgt jouw verhaal of roman vorm en werk je steeds verder naar je einddoel toe. Daarnaast leer je tijdens de Studiedag meer over het boekenvak, wat het betekent om professioneel schrijver te zijn en hoe je bijvoorbeeld een boek kunt uitgeven in eigen beheer.

Alle informatie over de opleiding, inclusief inschrijfmogelijkheden, vind je op de website van de Schrijversacademie. De twee specialisatiemodules worden gegeven door Martijn Lindeboom, co-auteur van het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?.

Verdiepende workshops Fantastisch schrijven
Ben je een ontluikend talent en heb je behoefte aan verdieping van je kennis en kunde, dan biedt de Stichting binnenkort specifieke workshops, cursussen en masterclasses voor onderwerpen waar genreauteurs behoefte aan hebben. De onderwerpen zullen uiteen lopen: van een inspirerende workshop over het tot leven brengen van je personages, tot een meerdaagse cursus wereldbouw en van een masterclass in plotten tot een verdiepende middag over de oervormen van fantasy. Met de verdiepende workshops willen we aansluiten bij de behoefte die Nederlandstalige schrijvers voelen. Daarom verwelkomen we ideeën voor te geven workshops, zowel van auteurs die de workshops willen volgen, als de docenten die de workshops willen geven. Mail de Stichting met vragen of opmerkingen of om je aan te melden.

Je kunt zelf kiezen of je één of meerdere workshops wilt volgen.

De workshops zijn nog in ontwikkeling. Zodra er meer nieuws is over de workshops, publiceren we dat hier.