Verhaalchirurgen gezocht

Stichting Fantastisch Genre zoekt 5 verhaalchirurgen. Zij vormen een team, dat op aanvraag van fantasy-, sciencefiction- en horrorschrijvers verhalen redigeert en becommentarieert. De verhaalchirurgen zijn vrijwilligers, maar ontvangen een forfaitaire onkostenvergoeding per geredigeerd verhaal.

DE OPENSTAANDE POSITIES ZIJN ALLEMAAL INGEVULD.

Euh… verhaalchirurgen?

“De Verhaalchirurgen” is een nieuw project van Stichting Fantastisch Genre dat nieuw leven inblaast in een concept van het voormalige forum en magazine Pure Fantasy. Tegen een laagdrempelig tarief kunnen schrijvers een verhaal of tekstfragment in de fantastische genres laten proeflezen. Op deze manier lost Stichting Fantastisch Genre voor de verbeeldingsliteratuur gedeeltelijk het pijnpunt op dat veel auteurs kwalitatieve feedback wensen, maar zich een professioneel redacteur (nog) niet kunnen veroorloven. In ruil voor hun beperkte investering ontvangen de auteurs een kwalitatieve proeflezing en een adviesrapport van de twee verhaalchirurgen die het verhaal hebben gelezen.

Wat je doet

Als verhaalchirurg lees je korte verhalen of verhaalfragmenten van maximaal 12.000 woorden. Samen met één collega lees je het verhaal en gebruik je de commentaarfunctie van je tekstverwerker om tekstredactie en opmerkingen in te voegen. Ook beantwoord je eventuele vragen van de auteur. Tot slot geef je in minimaal een halve pagina en met een opbouwende toon feedback over het korte verhaal of tekstfragment dat je gelezen hebt.

Wie je bent

Als verhaalchirurg schrijf je uitstekend Nederlands. Je hebt een grondige hekel aan dt-fouten en haalt op je gemak spelfouten uit een tekst. Belangrijker nog is je analytische vermogen. Het doel van de verhaalchirurgen reikt immers verder dan loutere tekstredactie. Na het lezen van het verhaal weet jij wat goed is aan het verhaal en wat beter kan. Je vindt het leuk om een tekst te analyseren en sterkte- en pijnpunten aan te wijzen. Tot slot ben je een coach, want je geeft op een opbouwende manier feedback. Je mag hard zijn, maar je geeft altijd advies hoe bepaalde pijnpunten opgelost zouden kunnen worden.

Wat je krijgt

Als verhaalchirurg krijg je in de eerste plaats heel veel dank. Je doet dit immers vrijwillig. Er is wel een vaste onkostenvergoeding voorzien per verhaal dat je hebt geredigeerd.

Jij bent onze verhaalchirurg?

Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar yarrid.dhooghe@fantastischgenre.eu waarin je in maximaal 200 woorden uitlegt waarom jij een uitstekende verhaalchirurg bent. Overtuig ons van je competenties die het verschil kunnen maken. Vergeet zeker je cv niet mee te sturen. Zo leren we je al wat beter kennen. Na een eerste selectie ontvangen de geselecteerde kandidaten een opdracht. Aan de vijf beste kandidaten, die geslaagd zijn voor de proef, zal gevraagd worden om verhaalchirurg te worden. Deze vacature heeft geen deadline, maar blijft openstaan tot er vijf verhaalchirurgen zijn gevonden.

Voor vragen: mail yarrid.dhooghe@fantastischgenre.eu