Op zaterdag 8 april 2017 is Imagine met een speciaal programma te gast op de Dag van het Fantastische Boek in het Compagnietheater, Amsterdam. Met drie programmaonderdelen verovert Imagine de Kleine Zaal:

  • 14u | Een selectie kortfilms.
  • 15u | Een workshop scenarioschrijven van scenarist en regisseur Chris Mitchell (De Poel).  Je komt hier alles te weten over het bewerken van een boek, verhaal of novelle tot een scenario.
  • 16u | Luuk versus Luuk! Filmjournalisten Luuk Imhann en Luuk van Huët (Cine.nl) gaan met elkaar in gesprek over geslaagde en minder geslaagde boekverfilmingen.

Selectie kortfilms

Tijdens de Dag van het Fantastische Boek presenteert het Imagine Film Festival een exclusieve vooruitblik op zijn fantastic shorts-programma. Met vier korte films die elk op hun eigen manier een verhaal vertellen, waarin de band tussen geliefden of verwanten centraal staat. Verhalen over loslaten of juist niet kunnen loslaten, die door de fantastische setting niet alleen het gevoel maar ook de verbeelding van de kijker aanspreken.

Vigor
Regie: Philip Besamusca
Nederland 2016 | 15m

Dénominateur commun
Regie: Quentin Lecocq
Frankrijk 2016 | 7m

Hilde
Regie: Felix Knoche
Duitsland, Oostenrijk 2016 | 20m

Nimmer
Regie: Lieven Vanhove
België 2016 | 16m

Workshop scenarioschrijven

Chris Mitchell, foto door Johan Bergmark

Chris Mitchell (schrijver/ regisseur van de horrorfilm De Poel) geeft een korte inleiding over het schrijven van scenario’s. Maar hij wil vooral snel aan het werk Met de deelnemers gaat hij een lijst van regels samen te stellen over hoe je een goede boekverfilming kunt maken.  Zelf ontdekken is beter dan aangereikt krijgen, tenslotte. Er wordt gewerkt aan de hand van voorbeelden en prangende vragen.

Is de tekst heilig of mag je ermee aan de loop gaan?  Is een korte verhaal beter te verfilmen dan een epos?  Kan een goede film ook een slechte boekverfilming zijn en vice versa?

Deelnemers wordt gevraagd om zich voor te bereiden door hun favoriete en minst favoriete genre boekverfilmingen te bedenken en de redenen waarom zij denken dat die films werken of niet werken.

 

Luuk vs Luuk
In Luuk vs Luuk gaan Luuk van Huët en Luuk Imhann op Cine.nl in debat over actuele arthouse, cultfilms, blockbusters en klassiekers. In het kader van de Dag van het Fantastische Boek en het Imagine Film Festival duiken ze op 8 april in de wereld van de fantastische boekverfilming: van de rustieke Shire in Lord of the Rings tot de dystopische metropolis in Blade Runner met een omweg door de Schotse Hooglanden in Under the Skin voeren deze filmfreaks je mee van pagina naar het witte doek.