De Dag van het Fantastische Boek was een succes! Auke Hulst en Roderick Leeuwenhart zijn de grote winnaars van de Harland Awards! Maar de Dag was méér dan een uit de kluiten gewassen prijsuitreiking. Lezers, schrijvers en uitgevers, amateurs en professionals troffen elkaar afgelopen zaterdag tijdens de Dag van het Fantastische Boek in het Compagnietheater te Amsterdam. Eén ding hadden ze gemeen: een liefde voor de verbeeldingsliteratuur!

Na weken, nee maanden voorbereiding is het allemaal weer voorbij. Zaterdag 8 april 2017 was een topdag voor de (Nederlandstalige) verbeeldingsliteratuur. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek plaatsten de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre en haar partners Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), Bureau Monnik en Imagine Film Festival de verbeeldingsliteratuur in de schijnwerpers. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt met de steun van vele uren vrijwilligerswerk door de organisatoren en het bestuur en vele helpende handen tijdens de Dag van het Fantastische Boek zelf. Financieel ontvingen we bijdragen via subsidies van het Nederlands Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst en enkele kleine giften.

En de winnaar is…
Het hoogtepunt van de dag is uiteraard de uitreiking van de Harland Awards. Deze maakte deel uit van het avondprogramma. Een goedgevulde grote zaal wachtte bijna anderhalf uur in spanning op het verlossende antwoord van die ene vraag: wie wint de Harland Awards? Uiteindelijk wist Roderick Leeuwenhart de jury van de Harland Award Verhalenwedstrijd te overtuigen met zijn sciencefictionverhaal “Sterrenlichaam”. En Auke Hulst zorgde met zijn postapocalyptische roman En ik herinner me Titus Broederland ervoor dat de jury niets anders kon dan hem voor de tweede keer op rij als winnaar van de Harland Award Romanprijs uit te roepen.

Aanwezige winnaars prijsuitreiking Harland Awards 2016! © Kees Stravers

Een goedgevulde dag
Tussen 14u en 17u kon je in de verschillende zalen van het Compagnietheater verschillende activiteiten bijwonen. In de Zuilenzaal lazen de deelnemers van de workshopreeks “Geschiedenis van Morgen”, een project van SLAA en Monnik i.s.m. de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, hun verhalen voor. Dit werd vervolgd door een talkshow over futurisme.

Said El Haji leest zijn verhaal voor. © Kees Stravers

In de Kleine Zaal gaf Film Festival Imagine een voorproefje op hun filmfestival met een selectie kortfilms, een workshop van boek naar scenario en een publieke versie van “Luuk versus Luuk” over boekverfilmingen. Op de overloop signeerden de genomineerde auteurs en organiseerde de Schrijversacademie een workshop.

Workshop Schrijversacademie. © Kees Stravers

V.l.n.r. Lena Miller, Natalie Koch, Kevin Valgaeren & Corina Onderstijn. © Kees Stravers

In de Grote Zaal organiseerde de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre twee panels: ‘een verhalenwedstrijd winnen en dan’ gemodereerd door Harland Award Verhalenwedstrijdorganisator Floris Kleijne, en een jeugdliteratuurpanel onder de vakkundige leiding van Mariska Reniers, onderzoeksstagiaire bij de stichting en Masterstudent in de jeugdliteratuur bij de Universiteit van Tilburg.

 

Jeugdliteratuurpanel gemodereerd door Mariska Reniers. Auteurs: Tais Teng, Christien Boomsma & Bianca Mastenbroek. © Kees Stravers

In de bar modereerde Frank Norbert Rieter eerst een debat met enkele leden van de Hebban SF&Fantasy Club van 10. Dan hield Floris Kleijne een Harland Awards kaffeeklatsj en tot slot ondervroeg bestuurslid Yarrid Dhooghe de genomineerde auteurs Kevin Valgaeren, Lena Miller, Corina Onderstijn en Natalie Koch over hun boeken in vier mini-interviews.

Frank Norbert Rieter interviewt afvaardiging Hebban Fantasy Club van 10 © Kees Stravers

Yarrid Dhooghe interviewt Kevin Valgaeren. © Kees Stravers

 

In de zolderkamer gingen twee workshops door. Eerst bouwde Tais Teng prachtige werelden en dan nam Tom Thys het over om de deelnemers het monster in zichzelf te leren kennen.

Tom Thys over het monster in hemzelf. © Kees Stravers

Tais Teng legt uit hoe je werelden bouwt. © Kees Stravers

Tot slot was het om 17u verzamelen geblazen in de Grote Zaal waar bestsellerauteurs Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis, beide zijn gedebuteerd in de Verenigde Staten van Amerika, getuigden over hun succes aan de andere kant van de plas.

Keynote van Corinne Duyvis en Marieke Nijkamp. © Kees Stravers

Tot volgend jaar! Het bestuur van de Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre engageert zich om ook volgend jaar weer een Dag van het Fantastische Boek te organiseren. Alle giften zijn hiervoor welkom. Wil jij ons een financieel steuntje in de rug geven? Neem dan contact op met bestuurslid Yarrid Dhooghe (yarrid.dhooghe@fantastischgenre.eu).

De Dag van het Fantastische Boek is een literair evenement dat de schijnwerpers plaatst op het fantastische genre in…

Geplaatst door Fantastisch Genre op maandag 10 april 2017