De Amerikaan Jack Vance was een van de grote sciencefictionschrijvers van de twintigste eeuw. Met tijdgenoten als Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, A.E. Van Vogt, Robert A. Heinlein, Poul Anderson, Frank Herbert en Philip K. Dick legde Vance vanaf de jaren veertig mede de grondslagen van het genre, en drukte er zijn karakteristiek en onmiskenbaar stempel op. Voor zijn werk ontving Vance onder andere drie keer een Hugo Award, een Nebula, een Edgar, en twee World Fantasy Awards. In 1997 kende de beroepsvereniging van Amerikaanse SF en Fantasy schrijvers hem de status van Grootmeester toe. Vance inspireerde tal van andere auteurs: Michael Moorcock, Neil Gaiman, Gene Wolfe, Dan Simmons, Ursula Le Guin, allen erkennen ze Vance als hun literair leermeester.

Gedurende zijn schrijverschap dat ruim zes decennia omspande schreef Jack Vance meer dan 140 romans, novelles en verhalen. Daarvan verschenen er tussen 1965 en de eeuwwisseling zo’n 110 in het Nederlands en Vance was lange tijd de ongekroonde koning van de SF in de lage landen. Tot 1999 worden de meest geliefde boeken van de Meester keer op keer herdrukt, maar daarna wordt het stil rond Vance, op het verschijnen na in 2004 van de Nederlandse vertaling van zijn laatste SF roman De lokkende verte.

John Vance

Om dit euvel te verhelpen gingen de vrienden John H. Vance II (V.S., 1961) en Koen Vyverman (België, 1967) een samenwerkingsverbond aan. John, de enige zoon en erfgenaam van Jack en Norma Vance, verdient de kost als ingenieur en woont in het huis dat Jack eigenhandig bouwde in de heuvels boven Oakland. Koen is een naar Nederland uitgeweken Belg met een achtergrond in wiskunde en astrofysica, die werkt voor een groot softwarebedrijf, en met zijn gezin in Amstelveen woont.

In 2013, na het overlijden van Jack Vance, richtten John en Koen Spatterlight op, met als primair doel het levend houden van de literaire erfenis van de Meester. In de hoedanigheid van literair agent beheert Spatterlight de publicatierechten voor het hele œuvre van Vance en richt zich op commerciële uitgevers in allerlei landen om zo veel mogelijk Jack Vance boeken in zo veel mogelijk vertalingen in druk te houden.

Koen Vyverman

Daarnaast is Spatterlight ook zelf uitgever. John en Koen vatten het plan op om zowel een Engelse als een Nederlandse integrale Vance editie uit te geven: 62 fraai vormgegeven paperbacks met speciaal voor deze boeken gemaakte omslagillustraties; verzorgd en makkelijk lezend nieuw zetwerk; unieke facsimile handtekeningen op iedere titelpagina; nieuwe kaarten en interne illustraties; achterflapfoto’s uit de Vance familiealbums; en een prismatisch reeksontwerp dat op iedere boekenplank de show steelt. De Engelse integrale heet de Spatterlight Press Signature Series en is op enkele delen na volledig uitgegeven. De Nederlandse integrale heet Het Verzameld Werk van Jack Vance, verschijnt a rato van ten minste 1 deel per maand, en telt nu (maart 2018) reeds 25 delen.

Zowel de Signature Series als het Verzameld Werk worden uitgegeven met gebruik van print-on-demand technologie en zijn momenteel enkel te koop via Amazon. Voor lezers in Vlaanderen en Nederland is shoppen bij www.amazon.de de makkelijkste optie. Je kan er de taal van de site instellen op Nederlands, en verzending van boeken naar Nederland is er gratis. Een volledig overzicht van de Signature Series editie en waar de boeken te koop zijn vind je op de officiële Engelse Vance site: https://www.jackvance.com/signatureseries/ Informatie over de reeds verschenen delen in het Verzameld Werk en hun verkrijgbaarheid vind je op de Nederlandse Spatterlight site: www.spatterlight.nl

Natuurlijk zijn er naast het werk van Vance nog tal van andere SF&F-genreklassiekers die al langere tijd niet meer in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Ook op dat vlak heeft Spatterlight ambities en Koen onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn om een aantal meesterwerken van het fantastisch genre voor een nieuwe schare lezers beschikbaar te maken. Als de zin je zou bekruipen om bij te dragen aan dit initiatief, neem dan vooral eens contact op met Spatterlight!