Elke week deelt een verhaalchirurg zijn mening over een onderwerp binnen het schrijven van verbeeldingsliteratuur. Vandaag waarschuwt verhaalchirurg Sigrid Lensink-Damen je voor infodumps.

Wat is een infodump?

Als je een verhaal schrijft, kom je er niet onderuit om informatie te geven. De lezer moet natuurlijk weten waar en wanneer het verhaal zich afspeelt en wie de hoofdpersonen zijn. De manier waarop je informatie geeft, is belangrijk. Niets is namelijk zo irritant als een ‘infodump’. Een infodump is het volstoppen van je verhaal met feitjes en weetjes over je verhaalwereld of over je personages. Het gevolg van een infodump is dat de lezer uit het verhaal wordt gehaald.

Dit is een infodump…

“Jan kwam de kamer binnen. Hij was een meesterhacker. Dat was hij niet altijd geweest, maar sinds de firma failliet was, legde hij zich toe op het zich illegaal toegang verschaffen tot overheidssites en sluisde hij die informatie door naar de hoogste bieder. Toen hij een paar keer bijna tegen de lamp liep, ging hij ondergronds en hield zich koest. Nu kon hij eindelijk weer zijn hobby uitoefenen, al was het met deze verzameling rare snuiters. Maar hij had het geld nodig.”

…en zo vermijd je diezelfde infodump

“Jan kwam de kamer binnen. Vluchtig scande hij de ruimte. De computers waren oud en slecht beveiligd. Hij zuchtte. De Aziaat en de Dikke waren er al. Het wachten was op de Punker en de Schele. De lamp aan het plafond werkte nog op argon.

‘Nou, daar ben ik dan,’ zei hij.

De Dikke wees naar een flatscreen. ‘Jouw plek.’

‘Eerst de centen, dan de prestatie,’ zei Jan.”

Zie je het verschil?

In het eerste stukje onderbreekt een verteller het verhaal om informatie te geven. In het tweede stukje krijgen we de informatie via de hoofdpersoon en leven we dus mee. Daarnaast zijn er in het laatste stukje nog twee problemen opgelost, namelijk dat het perspectief klopt (beleving via Jan) en dat er gebruik is gemaakt van de STD-techniek. En nu jij!

Wil je je verhaal eens laten proeflezen door de verhaalchirurgen? Voor slechts 40 euro fileren twee verhaalchirurgen je verhaal. Klik hier voor meer info en voorwaarden.

Uitgelichte afbeelding: bron.