Elke week deelt een verhaalchirurg zijn mening over een onderwerp binnen het schrijven van verbeeldingsliteratuur. In deze blog vertelt Robin Langerak zijn mening over een goed gebruik van speculatieve elementen in je verhaal.

Zijn de speculatieve elementen wel speculatief?

RMS Titanic

RMS Titanic

Speculatieve verhalen verschillen van ‘gewone’ verhalen omdat er ‘iets’ kan wat normaal gesproken niet mogelijk is: een replicator, een weerwolf of een tovenaar. Als verhaalchirurg merk ik dat sommige auteurs de neiging hebben om verhalen te schrijven die niet of weinig gebruik maken van speculatieve elementen. Ze zijn er wel, maar ze zijn niet altijd essentieel voor het verhaal. Een romance op een kolonieschip dat door te snel reizen uit elkaar dreigt te scheuren is bijvoorbeeld geen “harde” sciencefiction. Voor hetzelfde geld had het verhaal zich afgespeeld op een cruiseschip dat langs een ijsrots schuurt en ja… dat verhaal bestaat al. Als het om een relatie tussen een eerste-generatie kolonist en een vierde-generatie kolonist gaat en als de auteur op een originele manier het verschil in perspectief tussen de generaties verwerkt, dan is het wel sciencefiction.

Oefening

Maak een lijstje met alle speculatieve elementen van je verhaal en probeer elk van deze elementen te vertalen naar iets uit het hedendaags leven. Lukt dat niet? Dan heb je een echt speculatief verhaal te pakken. Lukt dat wel, dan zou het mogelijk moeten zijn je verhaal te herschrijven zonder dat er iets aan speculatief element overblijft.

Gefeliciteerd! Je verhaal is nu geschikt voor een miljoenenpubliek in plaats van voor de nichemarkt van de speculatieve verhalen. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van, want zonder een goed doordacht speculatief element moet je wel van heel goede huize komen om je werk onder de aandacht te krijgen op een speculatief  podium.

Wil je je verhaal eens laten proeflezen door de verhaalchirurgen? Voor slechts 40 euro fileren twee verhaalchirurgen je verhaal. Klik hier voor meer info en voorwaarden.